Transparantie voor Elkaar

De luis in de pels van warmtemonopolist Energie voor Elkaar

Over deze website

De website Transparantie voor Elkaar is opgezet door onderzoeksjournalist Marc van der Woude uit Ede. Hij schrijft voor de journalistieke hyperlocal Edese Vos over de energietransitie en volgt in dat kader de ontwikkelingen rond warmtemonopolist Energie voor Elkaar. De website vormt een startpunt voor onderzoeksjournalisten in andere gemeenten.

Het bedrijf met Luxemburgse investeerders initieert en exploiteert warmtenetten en biomassacentrales in meerdere plaatsen in Nederland. Hierbij wordt gebruik gemaakt van tientallen miljoenen aan overheidssubsidies, zowel van het Rijk, als van provincies en gemeenten. Het bedrijf weigert transparant te zijn over de besteding van deze subsidies, haar eigendomsstructuur, de herkomst van de biomassa, de uitstoot van fijnstof en stikstof, en de tarieven die burgers voor energie betalen.

Energie voor Elkaar heeft warmtenetten en/of andere belangen in de energietransitie in Ede, Wageningen, Veenendaal, Apeldoorn, Scherpenzeel, Amersfoort, Almere, Utrecht, Rotterdam, Nijmegen, Den Haag, Zwolle, Deventer, Haarlem. Door samen te werken kunnen we deze warmtemonopolist dwingen tot meer transparantie en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Ben je als (onderzoeks)journalist werkzaam in een van deze gemeenten en wil je aanhaken bij Transparantie voor Elkaar? Neem dan contact op. Je kunt artikelen overnemen of onderdelen gebruiken voor je eigen onderzoek. Desgewenst kunnen je eigen artikelen ook op deze website worden vermeld. Zo bundelen we onze krachten.